Že od nekdaj so ljudje na kmetijah gojili žita in iz njih mleli moko in ker je moka ena izmed osnovnih živil v naši prehranjevalni verigi, smo se odločili, da jo pridelamo tudi na naši kmetiji. Poleg pšenice, rži in ajde je vse bolj priljubljeno gojenje pire. Čeprav so jo poznali že pred več kot deset tisoč leti jo današnja družba še do pred nekaj let praktično ni poznala in ni vključevala v svoj jedilnik, vse dokler nismo začeli dajati pomena zdravi prehrani. Na naši ekološki kmetiji lahko dobite vedno sveže mlete moke iz naših žit in ostale žitne izdelke.

PIRA

Kot zanimivost lahko povemo, da je pira veliko bolj zdrava od pšenice, saj je vsebnost proteinov od 10 do 12 odstotkov, v vrh idealne prehrane pa jo uvršča tudi vsebnost vlaknin in vitamina B, ter mineralnih snovi. Poleg vsega tega ima pira tudi zdravilne učinke. Dieta s piro pomaga pri kožnih izpuščajih ali alergijah, pri revmatskih boleznih, presnovnih boleznih, živčnih težavah, itd … Prav tako vsebuje tudi ogljikove hidrate, ki sodelujejo pri strjevanju krvi in stimulirajo imunski sistem. Pirino zrnje lahko bodisi celo ali zdrobljeno skuhate za dietetično pripravljene jedi. Le te jedi pa naj bi uživali oslabeli ljudje s prebavnimi težavami in bolečinami v sklepih.

eko_pira eko_psenica eko_ajda eko_rz

Pira

Pšenica

Ajda

 

ŽITNI IZDELKI: Kosmiči – Zdrob – Kruh – Testenine – Keksi – Peciva

V naši kuhinji vam s pomočjo naših mok pripravimo vedno sveže, odlične specialitete, ki jih boste z veseljem ponudili vašim najbližjim. Spečemo lahko okusen pirin kruh brez kvasa, ajdov kruh z orehi, polnovredni kruh ali rženi kruh. Razveselimo vas z različnimi pekovskimi izdelki, piškoti ali pecivom, naredimo testenine, vi pa lahko za prilogo skuhate ajdove žgance, spečete odlične palačinke itd.